LISD
LISD - health, sport & environment

Wat zijn de voordelen van Nordic Walking?

Nordic Walking; een sport waarbij oudere mensen met twee stokken langs hun lichaam wandelen. Het ziet er wellicht niet heel nuttig uit, maar Nordic Walking heeft wel degelijk een hoop voordelen.

In dit artikel lees je wat deze sport eigenlijk is en lees je de voordelen van Nordic Walking.

Wat is Nordic Walking eigenlijk?

Bij Nordic Walking loop je met stokken, ook wel ‘poles’ genoemd. De sport is van oorsprong in Finland ontstaan, omdat langlaufers ook in de zomer met hun sport bezig wilde zijn. In eerste instantie denk je dat Nordic Walking niet meer is dan wandelen met stokken, maar je techniek moet je wel degelijk aanpassen.

Met Nordic Walking loop je twee keer zo snel dan bij gewoon wandelen. Veel beginners gaan te fanatiek te start, niet wetende dat je hiermee 30 procent meer energie verbruikt. Zo is de kans op blessures veel groter, denk bijvoorbeeld aan de kuit en enkels.

Het is daarom aan te raden om de Nordic Walking langzaam op te bouwen. Indien je gewend bent om een uur te wandelen is het dan ook aan te raden dezelfde tijd te gebruiken voor Nordic Walking. Daarnaast is het aan te raden om een warming-up vooraf te gebruiken. Zo zijn de spieren voorbereid op de vooraf onderschatte inspanning!

De belangrijkste voordelen van Nordic Walking?

 De belangrijkste voordeel van Nordic Walking, ten opzichte van het reguliere wandelen, is dat je meer spieren gebruikt, zoals je bovenarmen en -lichaam. Slechts tien procent van de spieren laat je onbenut! De poles geven meer rust aan de spieren die intensief worden gebruikt, zoals de knie en de heupen.

Daarnaast moet je de psychische voordelen niet onderschatten. Nordic Walking zorgt, net als het wandelen, voor ontspanning. Verder is het een sociale bezigheid, waar je vaak veel mensen leert kennen!