LISD
LISD - health, sport & environment

Voel je veilig op de werkvloer met een BHV’er

Ongelukken op de werkvloer. Je leest er wel eens over, maar verder blijft het een ver-van-je-bed-show. Maar zoals men zegt zit een ongelukje in een klein hoekje. Daarom is het altijd verstandig om goed voorbereid te zijn op calamiteiten. Kijk goed naar de brandveiligheid van het betreffende pand en zorg dat in ieder geval twee mensen in je team BHV’er zijn. Is dit niet het geval? Dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een BHV opleiding te regelen. Deze worden gegeven op verschillende locaties in Nederland.

Verplicht een BHV’er in elk bedrijf

BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening. Dit betekent dat iemand die de cursus heeft gevolgd weet hoe er gehandeld moet worden wanneer iemand gewond raakt of zelfs neervalt, als er brand uitbreekt en hoe de hulpdiensten ingeschakeld moeten worden. Schuif als werkgever het volgen van deze cursus niet te ver voor je uit, het is volgens de Arbowet namelijk verplicht om als werkgever een aantal BHV’ers binnen je bedrijf aan te stellen. Doe je dit niet, dan riskeer je een hoge boete. Alleen wanneer je een eenmanszaak hebt is dit niet verplicht.

Verlening van eerste hulp

Als werkgever moet je de regels nastreven, maar daarnaast is het voor jou een zeer prettig en veilig gevoel wanneer er personen op de werkvloer zijn die weten hoe je moeten handelen bij calamiteiten. Tijdens een BHV-cursus wordt namelijk niet alleen geleerd hoe je wonden moet verbinden, maar ook hoe je moet reanimeren en hoe ze de rest van het team veilig naar buiten kunnen begeleiden bij een brand.

De (opfris)cursus

De cursus zelf neemt niet veel tijd in beslag. Het praktijkgedeelte duurt een hele dag. Vanwege het intensieve programma wordt de cursisten van tevoren vaak wel gevraagd om de theorie alvast grondig door te nemen. Tijdens de cursusdag wordt de theorie in praktijk gebracht. Om het certificaat voor BHV’er te kunnen krijgen moet de cursist aan het einde van de dag een examen afleggen (zowel praktijk als theorie) en deze met een voldoende afronden. Daarnaast is het nodig om elke jaar of eens in de twee jaar een herhaalcursus te volgen om de opgedane kennis op te frissen.