LISD
LISD - health, sport & environment

Besparen op energie

In dagen van economische recessie en hoge prijzen is het altijd mooi meegenomen als U kan besparen op wat U dagelijks gebruikt. Besparen op energie is daarom dan ook een belangrijke factor die Uw kosten aanzienlijk kunnen laten dalen. De westerse maatschappijen staan bekend om hun hoog energieverbruik en ecologische voetafdruk. Niettemin proberen de regeringen van die landen te voldoen aan opgelegde internationale normen en sporen zij hun bevolking aan om hun bijdrage te leveren aan een milieuvriendelijker en een ecologisch verantwoord leven. De internationale opgelegde Kyotonormen zijn hier een goede start, ook al halen vele landen deze norm amper of zelfs helemaal niet, het is al een goed teken dat zij er naar streven deze te halen. Het is slechts een kwestie van tijd en inspanningen leveren om te voldoen aan deze regelvoeringen.

Thuis besparen op energie

Ook thuis kan U het energieverbruik verminderen zonder al te veel luxe te verliezen. Groene stroom of alternatieve energiebronnen zijn een goed voorbeeld hiervan. Als volwassene ligt men vaak niet wakker van de problematiek rond de broeikasgassen, men denkt vaak dat dit geen probleem voor hen vormt. Door deze mentaliteit aan te houden schuiven wij de problemen door naar onze kinderen en kleinkinderen. U kan Uw energieverbruik fiks naar beneden halen door bijvoorbeeld de ramen dicht te houden als de verwarming aanstaat, door de warmte te concentreren in bepaalde kamers en in kamers die U amper gebruikt zelfs de verwarming af te zetten. Door de vaatwassers en wasmachines ’s nachts te laten werken bespaart U eveneens op energiekosten. Apparaten volledig afzetten of afkoppelen van de stroom in plaats van deze op stand-by te zetten is nog maar een van de kleine maatregelen die U kan treffen om te besparen.

Energiekosten terugdringen

Niet alleen deze kleine wijzigingen in het huishouden kunnen helpen, ook bij de aanschaf van nieuwe materialen of apparaten kan U besparen op energiekosten. Vandaag de dag zijn er apparaten die speciaal voorzien zijn van energiebesparende functies of accessoires. Deze kosten natuurlijk iets meer als hun normale tegenhangers maar kunnen op lange termijn een enorme besparing en terugwinst boeken. Kijk dus altijd of er geen ecologisch verantwoord model is voor het apparaat dat U wil aanschaffen.

Qua elektriciteit zijn de mogelijkheden op besparing met de jaren gegroeid. Zo kan men investeren in installaties die groene stroom opwekken of een contract afsluiten waarin wordt afgesproken dat de energie die U krijgt enkel voortkomt uit groene stroom. De aanleg van zonnepanelen of warmtepompen zijn enorme besparingen en kunnen U zelfs vergoedingen opleveren als U met een overschot aan stroom zit. De laatste jaren zijn deze alternatieven veel interessanter en aantrekkelijker geworden doordat de overheid, de gemeentes en de elektriciteitsleveranciers subsidies en premies aanbieden om de kostenlast te verlagen. Zo kan U op korte tijd Uw investering volledig terugwinnen en kan men genieten van vergoedingen achteraf, dit terwijl U zelf energie produceert, niet alleen voor Uzelf maar ook voor Uw hele omgeving.

Zuinig en bewuste levensstijl

Het energieverbruik beperkt zich niet enkel tot stroomvoorzieningen maar behandelt ook de dingen die aan U aangeboden en gebruikt worden. Deze ondergingen allemaal een bepaald proces waarin energie een grote rol heeft gespeeld. In plaats van dus plastic of rubberen verpakkingen aan te schaffen kan men beter overgaan op de aanschaf van glazen flessen, grote gezamenlijke verpakkingen met grote volumes en de los verkrijgbare artikelen. Elk klein beetje kan U helpen om te besparen en U hoeft er helemaal niks voor op te geven. Pietluttige dingen zoals dubbelzijdig printen kunnen al een hele besparing opleveren qua papier en energie. Zo kan U Uw ecologische voetafdruk eveneens verkleinen door U af en toe met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen over korte afstanden. De auto in de garage houden is een hele besparing op benzinekosten en is milieuvriendelijker. Zo helpt ook U om over te gaan naar een leven dat ecologisch verantwoord is en laat U dit niet over aan Uw kinderen of kleinkinderen. Sinds kort zijn er meer en meer landen die beginnen te voldoen aan de Kyotonormen, wat natuurlijk fantastisch is.

Toch zijn we er nog altijd niet en moeten we ons blijven inspannen om te streven naar een milieuvriendelijker leven. U kan dit al doen door de kleine stappen te ondernemen die in dit artikel vermeld staan. Alle kleine beetjes helpen om een grote stap vooruit te vormen.